dinsdag 31 juli 2012

Wil Bolton - Chimes From A Wall Drawing

Het begint een goede gewoonte te worden, al weet ik niet hoe lang ik dit ga volhouden. Het is zeker niet mijn bedoeling om er elke dag een aan te steken. Maar nu, in de vakantie, lukt dat wat beter.

Vandaag is het de beurt aan Wil Bolton, een meesterlijke ambient-artiest die kraakheldere, harmonische muziekwerelden tovert die in dit geval sterk aan de betere Eno-ambient doen denken of aan de ongegeneerde romantiek van Marsen Jules. Voor het live opgenomen album Chimes For A Wall Drawing liet hij zich inspireren door Sol LeWitt's 'Wall Drawing #1136', een muurschildering in het Tate Liverpool in 2009. Het muziekstuk is ook daar uitgevoerd en opgenomen.

Het is een zogenaamd long-form werk, een lange compositie (ruim een uur) die uit 1 track bestaat die zich zeer langzaam ontwikkelt. De luisteraar wordt meegenomen op een reis langs traag veranderende klanksculpturen en vage taferelen in pasteltinten. Zijn kalme, rijke palet van bewerkte gitaarklanken, bellen, klokjes en elektronica, aangevuld met field-recordings van plaatsen in en om het museum, klinkt zeer aangenaam en open, als een koele bries tijdens een nachtelijke wandeling. De cd is uitgebracht in een reeds lang uitverkochte gelimiteerde oplage van 50 stuks, maar de virtuele digitale versie is nog steeds als aangenaam geprijsde download verkrijgbaar, voor wie dit meesterwerk aan zijn collectie zou willen toevoegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten